Jotul radí - jak zatopit v kamnech
Rozdělat oheň v kamnech může být někdy obtížné. Chataři vědí, že existuje spousta způsobů zatápění. Předkládáme Vám popis zaručeného postupu, jak snadno rozdělat oheň. A ještě k tomu ekologicky.

Odborníci rádi mluví o zatápění „top down“ a „bottom up“. To znamená, že začnete zapalovat hranici buďto nahoře, nebo zespoda. My dáváme přednost způsobu „top down“, tedy „shora dolů“. Vzniká tak méně sazí a popela, vzduch má lepší přístup k plamenům a první nálož dřeva déle vydrží.
Pro snadné a rychlé rozdělání ohně budete potřebovat:
Několik velkých polen
8 – 12 kusů drobnějšího dříví
Několik kousků pilinových briket
Zápalky
1. KROK
POLENA A PŘÍSUN VZDUCHU
Otevřete všechny přívody vzduchu do kamen. Poté položte na dno topeniště velká polena. Je důležité, aby dřevo bylo naštípané a suché. Polena mohou být tlustá jako pěst nebo i silnější.
2. KROK
DROBNĚJŠÍ DŘÍVÍ
Na polena položte vrstvu drobnějšího dříví, klidně ve 2 – 3 vrstvách. Nezapomeňte, že přísun vzduchu je velmi důležitý, a ponechte mezi dřívky alespoň centimetrové mezery. Optimální tloušťka dříví na podpal jsou 2 – 4 cm.
3. KROK
PILINOVÉ BRIKETY
Na drobnější dříví nyní položte několik kousků pilinových briket (Podpal), můžete použít případně také novinový papír. Noviny ale produkují zbytečně mnoho popela a sazí.
4. KROK
ZAPALTE HRANICI!
Poslední krok je snadný: zapalte hranici a zavřete dvířka! Jednoduché komíny potřebují k vytvoření dobrého tahu obvykle trochu víc času. Jestliže je tah špatný, může pomoci pootevřít dvířka, dokud se krb nebo kamna dostatečně nezahřejí. A pokud je stavba navíc velmi dobře izolovaná, vyplatí se také otevřít okno. Totéž platí, pokud máte v kuchyni zapnutou digestoř.